Nyhet från Eslöv's Kommun

Nya medborgare hälsades välkomna

  

Inför nationaldagen bjöds alla som blev svenska medborgare i Eslövs kommun 2023 på svensk fika i Medborgarhuset. Det blev också musikunderhållning och tal av kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson.

Nya medborgare i olika åldrar deltog i firandet i Sveriges kanske finaste medborgarhus.

Kommunstyrelsens första vice ordförande Catharina Malmborg (M), kommundirektör Eva Hallberg och kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S) hälsade de nya medborgarna välkomna i Medborgarhuset.De inbjuda bjöds på svenska småkakor och jordgubbstårta.Lars Linder och Linda Lundqvist stod för musikunderhållningen

Johan Anderssons tal till kommunens nya svenska medborgare:

Välkomna som svenska medborgare!

Det är med stolthet jag hälsar er välkomna som svenska medborgare.

Idag är det Sveriges nationaldag, då vi gemensamt firar vårt land, oss själva och den värdegrund som vi omfattas av: Demokrati, rättvisa, yttrandefrihet, allas lika rätt oavsett religion eller ursprung. Fred och frihet.

För många av oss som fötts in i det svenska medborgarskapet är det en självklarhet. Men ni har gjort en medveten handling och sökt ett svenskt medborgarskap och fått det godkänt. Att få ett medborgarskap innebär friheter, men det finns också de som har flytt länder och skapar sig ett nytt liv, utan förtryck, utan krig.

Just nu i världen pågår många krig, både i vårt närområde och längre bort. Som medborgare ingår också att vara med och försvara vår nation men också, sedan i våras, att ingå i det större sammanhanget kring försvarsalliansen Nato.

Det finns också andra skäl till att bli medborgare i Sverige, till exempel att man fått jobb eller ibland också funnit kärleken i vårt underbara land.

En vän till mig brukar stolt visa upp det intyg han fått. Han förklarar för mig att han är priviligierad och har ett papper på att han är svensk medborgare. Han säger alltid det med stolthet, för han har valt vårt land och att han har valt leva och bo här.

Med sitt medborgarskap får man många rättigheter men också skyldigheter. Glöm inte att vi har båda!

En av de finaste saker som jag tycker följer med ett medborgarskap är de demokratiska rättigheterna men också de skyldigheter som man har. Med medborgarskapet följer en rösträtt om vem som ska vara med och stifta lagar, anta budget och granska regeringen. Men också en rösträtt i EU till det parlamentsval som äger rum den 9 juni. Det är ett stort ansvar, och jag hoppas att alla som är här idag bildar sig en uppfattning om våra olika partier, går till vallokalerna och lägger sin röst på det parti och till och med vilken av personerna som man vill ska styra. Medborgarskapet innebär också att var och en av er kan kandidera till riksdagen i något parti om ni vill det.

Bara svenska medborgare kan bli poliser eller yrkesmilitärer. Det finns även andra yrkesgrupper som bara får tillsättas med svenska medborgare. Som svensk medborgare blir det enklare om du vill arbeta i andra EU-länder. Medborgarskap brukar i juridisk mening definieras som det formella förhållandet mellan en individ och en stat när det gäller rättigheter och skyldigheter.

Idag är vi i Eslövs vackraste hus, Medborgarhuset. Själva namnet säger precis vad det är; ett hus där medborgarna kan mötas, träffas, gå på kulturevenemang, föreläsningar, föreningsmöten med mera. I det här huset har vi också en gång i månaden kommunfullmäktigemöte, där vi politiker diskuterar och beslutar om saker i er vardag och hur kommunens skattemedel ska användas på bästa sätt. Det är ert hus, jag hoppas att ni även i framtiden kommer att besöka Medborgarhuset – en av modernismens märkvärdigaste byggnader i Skandinavien.

Medborgarhuset är ritat av Hans Asplund. Vid andra världskrigets slut satt han i New York och ritade på FN-skrapan samtidigt som han deltog i arkitekttävlingen här i Eslöv. 1957 stod Medborgarhuset klart att inviga, tre gånger så dyrt som beräknat. Men vi är mycket stolta idag över detta mästerverk i Eslöv som också finns till för er – utan kommersiella intressen.

Det finns också en annan mening med ett medborgarskap; att knyta oss samman och vara stolta över och älska det land som vi lever i. Sverige är ett vackert land. Vi alla har precis mött den svenska sommaren som slår oss med häpnad varje år. Från den första tussilagon i vägkanten, de blommande syrenerna, de vajande vetestråna till de härliga glittrande vattnen i solen. Det är sådana minnesbilder som gör att vi är stolta.

Men det handlar också om möjligheten att träffas och umgås som vi gör här idag. Offentliga mötesplatser, där vi kan träffas, studiecirklar där vi kan lära för livet, ta en kopp kaffe med grannen eller släkten. För det är genom att mötas och träffas som vi bygger gemenskapen och tryggheten i samhället.

Att våga stå upp för de demokratiska värderingarna, att inte rättfärdiga det som är olagligt eller skapar otrygghet i samhället. Att ta hand om varandra.

Alla våra friheter är värda att försvara och respektera, det är mitt ansvar och det är ert ansvar. Men glöm inte att du ska göra det med glädje och med stolthet.

”Det här är ditt land
Det här är mitt land
Från Ales stenar
Till norra Lappland

Landet, det tillhör
Dej och mej
Det här är ditt land ”
(Ur Det här är ditt land av Mikael Wiehe)

Välkomna som nya medborgare! I Eslöv, i Skåne och i Sverige och för många också i EU!

Denna sida Nya medborgare hälsades välkomna publicerades först på Eslövs kommun.

 Nyheter – Eslövs kommun